waarschijnlijk laatste berichtje.......
Blijf op de hoogte en volg Hannah
18 April 2007 | Tanzania, Tukuyu
Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat ik hier schrijf want de trip naar huis komt er al bijna weer aan! We zijn nu weer aan het wonen op het terrein van de bijbelschool waar we aan het begin ook hebben gewoond, en Koen en ik hebben nu 2 kamers die aan elkaar vastzitten, dus een soort huis. echtleuk! we koken in de grote keuken op een houtoven en na even oefenen (en een mislukt nassiachtig goedje} kunnen we nu lekker ons eigen eten koken. Het is hier heel lekker rustig en overdag werken we aan het onderzoek, in het weekend gaan we vaak een eind lopen.
Heerlijk met het uitzicht op de bergen en allemaal mensen die we kennen. Volgende week zondag al gaan Koen en ik naar Dar es Salaam waar we gaan overnachten bij een nederlandse arts en zijn gezin die we hier hebben ontmoet om daarna nog een week vakantie te houden ( luxe he terugschakelen naar nederland).
De afgelopen week hebben we het onderzoek (het praktische gedeelte) afgesloten en zijn we naar een ziekenhuis geweest.
In het ziekenhuis kwamen allerlei mensen voorbij met de meest erge wonden. Kindjes met brandwonden en een ander kindje wat helemaal in shock op een brancard lag. Na het onderzoek hebben we een rondleiding gekregen door het kindertehuis; allemaal kinderen van 0 tot 2 die in hun eerste levensjaren worden opgevangen om vervolgens weer terug te keren naar hun familie. Heel apart, 37 baby’s allemaal in bedjes. Deze zijn meteen bij de geboorte hun moeder verloren.
Een beetje een rare omschakeling, maar:
Het paasweekend (zaterdag en zondag) hebben we besloten om er even tussenuit te gaan en zijn we naar het Malawi meer (lake Nyasa) geweest. Het was 5 uur reizen in de dalla dalla (minibusje prop en propvol mensen) en achter op een pick-up, bovenop allemaal zakken mais en een kip. De chauffeur reed echt keihard over een stoffige weg, fantastisch! Helemaal zwart van het stof kwamen we aan in Matema beach waar we een huisje op het strand konden betrekken voor maar 3 euro per persoon inclusief heerlijk ontbijt met vers brood. Het meer wat tussen de bergen ligt, was een paar meter lopen vanaf het huisje, het leek net een droom. We hadden 1.5 dag de tijd en hebben gezwommen gezwommen en gezwommen, ’s ochtends, smiddags en ’s nachts, heerlijk! En de sterren waren prachtig, miljoenen!
Het was apart om even helemaal uit alle werksfeer te zijn, even helemaal toerist zijn; we hebben een paar gezinnen ontmoet uit Duitsland, Noorwegen en Nederland (!) die hier wonen en werken voor allerlei projecten. Interessante gesprekken ook vanuit westers perspectief hebben me weer aan het denken gezet en ook een andere kijk gegeven. De terugweg zijn we met 2 indiase mensen teruggereden, zij in de auto, wij in de open achterbak wat resulteerde in nog een keer helemaal zwart!
Nu gaan we nog 2 weken heel hard werken en hopelijk kunnen we het document dan in zijn geheel af krijgen ( de eerste versie althans) en komt het afstuderen steeds dichterbij!
De tijd vliegt hier zo enorm, alsof het tussen je vingers door glipt voor ik weet ben ik er weer en hoop ik jullie allemaal in goede gezondheid te zien!
Het ga jullie goed de komende weken,
Veel liefs en tot gauw
hannah
18 April 2007 - 11:33
Mir (3):
Hey Jansje,
Ben ik eindelijk eens de eerste die kan reageren op je verhaal! Leuk om te lezen wat je allemaal beleeft heb de afgelopen tijd. Het lijkt me ook wel erg moeilijk om alles weer achter te laten en weer terug te moeten naar die miezerige landje. Het weer is hier trouwens de afgelopen tijd wel goed! Lekker bruinhuidje aant krijgen...zat nog te grappen met Wiebe, Gert en Marjon dat we gingen proberen bruiner als jou te zijn als je terug kwam...als verrassing zodat het niet zo'n shock voor je zou zijn als weer in het witte nederland zou terugkeren...! Het gaat alleen denk ik niet lukken gezien jouw aanleg voor een bruin kleurtje ;-)
Nou Hans nog ff inderdaad en dan zijn we afgestudeerd! echt vreemd ik moet 10 mei alles al inleveren, lig goed op schema dus gaat nog lukken ook! Wanneer kom je nou precies terug?
Genietze nog van je vakantietijd daar. Hoop dat je goed kan omschakelen en veilig terug keert naar Holland.
Ps ga je mee naar Momentum? Moeten we een kaartje voor je bestellen?
x Mir -
18 April 2007 - 11:34
Martineke:
Hoi Hannah, Veel berichtjes heb ik niet geschreven maar kheb jou berichtjes wel vaak gelezen.. Heb je zin om weer terug te gaan? het zal wel dubbel zijn om afscheid te nemen daar. Geniet nog van de laatste dagen en alvast een goede reis!
Liefs -
18 April 2007 - 12:14
Tineke Plooij:
ik wens je alvast een heel goede reis naar huis!
tineke -
18 April 2007 - 14:06
Marieke:
Ha die Hannah,
Gaat snel he... als je het naar je zin hebt. Goed om te horen dat je ook nog even tijd neemt om te genieten van het land met zijn cultuur en alle mooie dingen voordat je weer terug komt in ons overvolle kikkerlandje waar gelukkig de zon zich regelmatig laat zien. Als je thuis bent moeten we snel een keer afspreken!
Geniet er nog even van!
knuffel miep -
19 April 2007 - 13:41
Breg:
Lieve meid,
Geniet, leef, zijn! Al glipt het tussen je vingers door, ik lees het overal tussen de regels door! Super!
liefs -
19 April 2007 - 15:04
Marlies:
heej Han! fantaaaaaasties klinkt het allemaal;-)gek he om al weer bijna naar huis te gaan?! heb zin om al je/jullie verhalen te horen. tot snel in NL! veel suc6 nog de laatste weken! kus
PS wij zijn net terug van een paar dagen Rio de Janeiro, was echt te gek! -
23 April 2007 - 08:31
Mir:
Thanks voor je berichtje! echt attent!
Ik spreek je over een paar weken ;-)
x mir -
27 April 2007 - 09:25
Pauline:
Heej lieve Han! Ik heb echt zin om je weer te zien en te spreken! Wat is die tijd toch snel gegaan he! Ongelooflijk! nou we gaan gewoon weer effe lekker bijkletsen en over rare fratsen van Afrika praten enzo als je terug bent! haha..! ben zo benieuwd hoe het met je gaat!
Dikke Kuzz
Pauline -
29 April 2007 - 16:41
Cock:
Hoi Hannah,
Kom je echt al weer naar huis?
Hoop dat je afstudeer werkstuk dan klaar is, scheelt weer wat in Nederland.
Geniet nog even van een vakantie en ik wens je een goede behouden vlucht naar huis.
Hoop je weer gauw te zijn.
hartelijke groet en liefs, Cock
01 Mei 2007 - 10:26
Ineke:
he hannah, hoewel niet op onze teva's heb ik toch erg genoten van de verhalen die ik van je gelezen. meisje wat een indrukken in een totaal andere wereld. nog heel veel succes de laatste dagen en een goede terugreis naar nederland. misschien horen we nog eens van elkaar. ik heb in elk geval erg genoten van je reisverslagen. groetjes ineke -
03 Mei 2007 - 12:46
Maegen:
hoi, ik kwam hier via de site van maartje de vries ( die heet nu anders!) Ik ben ook een Hollander in Tanzania! Jij gaat er al bijna weer vandoor. Ik hoop dat je een goede tijd hebt gehad, en ''karibu tena!''
Maegen Officer
www.mintz.tk -
03 Mei 2007 - 14:23
Tabitha:
Heej Hannah, nog even en dan komen jullie weer terug.. Tof zeg om jouw verhalen te lezen en wat moet het daar een andere wereld zijn. Geniet van de laatste dagen. Ik heb zin om je weer te zien. Groeten aan Koen!
liefs -
06 Mei 2007 - 09:24
Mir (3):
Hey Hans,
Je komt al bijna terug! raar of niet?! zie je er naar uit? het is toch best wel snel gegaan! As donderdag moet ik m'n afstudeerproduct inleveren aaahhh! echt raar dan ben ik gewoon bijna klaar! Hoe gaan jullie het doen? nog veel werk als je terug bent waarschijnlijk...eerst maar weer eens wennen aan je kamertje en de luxe van een normale douche en de bernardo's natuurlijk! ZUllen we eens een ijsje eten als je terug bent!? x mir -
07 Mei 2007 - 07:09
Carla:
lieve Han,
waarschijnlijk ben ik te laat en ben je al onderweg naar huis...
Eindelijk weer eens even gelezen op je site. Ik wil heel graag snel life je verhalen horen. Ben heel benieuwd. Kom snel langs als je zin hebt.
Liefs, Carla en de rest -
08 Mei 2007 - 06:59
Breg:
Hi shiningstar!
"welkom thuis" alvast! Kan niet wachten om je te zien, te horen en om samen met je gewoon weer op school te 'zijn';)
love you!
suc6 -
09 Mei 2007 - 19:53
Maartje Van Walsem:
Hey hannah,
Overmorgen vliegen jullie weer terug he?! Een hele goede reis gewenst! Ik ben echt super benieuwd naar je belevingen.
Vind je het leuk om eens een kopje thee te komen drinken en dan je belevenissen te delen?!
Kijk maar of je het vindt. Ik ben er wel voor in..Over 4 weken is mn deadline voor mn scriptie/hele afstudeergebeuren. Bij jullie ook? Zet em op he, met de laatste loodjes. En nogmaals: een hele goede vlucht!
Be blessed.
Maartje -
10 Mei 2007 - 12:37
Inge:
heej zussie!
een hele goeie terugreis gewenst en natuurlijk kom ik je in mn armen nemen op schiphol haha dikke kus van je zus