eindelijk weer n beriggie - Reisverslag uit Kyela, Tanzania van Hannah christina - WaarBenJij.nu eindelijk weer n beriggie - Reisverslag uit Kyela, Tanzania van Hannah christina - WaarBenJij.nu

eindelijk weer n beriggie

Blijf op de hoogte en volg Hannah

20 Maart 2007 | Tanzania, Kyela

Hallo allemaal!
Hier weer een berichtje vanuit Tanzania! Hoe is het bij jullie? lekker warm door de klimaatsverandering? Druk met studies, werk en bezigheden, of onderweg, op reis of wegenkiezend bezig?

Hier gaat het goed, we zijn na 3 weken in Itumba te zijn geweest, via de bergen naar een nieuw district gereisd! Onderweg heel wat meegemaakt (4 lekke banden in 2 dagen)en mooie natuur gezien ( ook in het donker gereden, spannend!). Maar nu zijn we veilig aangekomen in Kyela, een plaatsje met wat winkeltjes en veel guesthouses vlakbij de grens met Malawi. Het is hier in tegenstelling tot het andere gebied heel erg vlak (het vervoersmiddel hier is de fiets!) en heel warm (33 C) we worden veel gewaarschuwd voor malaria omdat die muggen hier vanwege de warmte graag zijn. Het is leuk om zulke uiteenlopende klimaats-, en omgevingsveranderingen te zien, elke district heeft weer een totaal andere natuur, oogst en klimaat. Donderdag a.s. reizen we naar Rungwe district waar we de laatste 5 weken zullen wonen, Koen en ik in Tukuyu, een klein plaatsje waar we al aardig wat mensen kennen, we gaan dan in een girlhostel (whats that for a men!) wonen.

De tijd in Itumba was goed, we hebben veel mensen leren kennen en veel gezien van de omgeving. Als we onze begeleiders mochten geloven zou het veel regen en modder worden, maar dat viel erg mee (ook hier is de aarde aan het opwarmen) Voor we op bezoek gingen bij de gezinnen waarin de weeskinderen opgroeien, kwamen we aan bij een kerk waar vaak een stuk of 100 weeskinderen op ons zaten te wachten, we stelden dan een aantal vragen om de grootste problemen en de mogelijkheden van de community te ontdekken, daarna gingen we naar de gezinnen, bij een aantal kregen we als dank voor onze inzet mais, bonen of een kip (best lastig te ontvangen omdat mensen bijna niets hebben) deze kip aten we vervolgens ’s avonds op (jaja vega-zijn is er niet bij in Afrika) De laatste avond heb ik Tanzaniaanse gerechten leren koken in een afrikaanse keuken (een schuurtje met een soort stenen aanrecht met houtskool waar de pannen op staan te loeien, WARM ) het meisje dat me de leerde koken,leerde me ondertussen ook afrikaans dansen en zingen, erg leuk! Na 3 uur koken was de maaltijd klaar. De gastheer dacht dat ik graag wilde zien hoe een kip geslacht werd (?) en liet z’n zoontje recht voor mijn neus de kop van de kip afhakken, waarna de dochters de hele kip uit elkaar plozen naast mij, (even slikken)

De contacten hier zijn erg goed, mensen doen ontzettend hun best voor ons en we worden overal warm welkom geheten en iedereen helpt ons aan informatie voor ons onderzoek. De kerk waarvoor we het onderzoek doen is een goed georganiseerde organisatie met veel lieve mensen. Af en toe is het moeilijk om ons lachen in te houden omdat de cultuurverschillen zo groot kunnen zijn.

Na 7 weken Tanzania ben ik al behoorlijk gewend om hier te zijn, Raar om aan nederland te denken, het lijkt zo ver weg! Maar ik denk wel aan jullie allemaal, en ik vind het soms ook best jammer dat ik jullie zo weinig kan mailen, maar dat is African life. (gister hebben we onze cv op een echte ouderwetse typmachine getypt)

Ok. Liefs en kussen!
Hannah

• 20 Maart 2007 - 14:14

Maartje Appeltaartje:

Hey Hannah
    Goed weer om van je te horen. Klinkt lekker avontuurlijk allemaal. Een heel ander leven wat je daar hebt...wel erg gaaf lijkt me.
    Dikke knuffel terug en ook succes met je scriptie/ onderzoek.
    Liefs
    Maartje

• 20 Maart 2007 - 14:57

Tineke Plooij:

leuk om weer van je te horen!

• 20 Maart 2007 - 15:43

Roos:

Geweldig allemaal, vooral het kipritueel!!:P haha,die lui hebben wel humor om dat voor jou neus te doen ;)

• 20 Maart 2007 - 16:23

Miep:

Weet je in ieder geval waarom je geen vlees meer at... haha...;-)
    Leuk om weer eens wat van je te horen! Succes daar in de hitte.

liefs marieke

• 20 Maart 2007 - 19:12

Christa:

Hey Hannah..

Dus..je bent een eind hier vandaan! Wel erg gaaf hoor, hoop echt dat je een heleboel lol hebt en natuurlijk veel leert van de ervaring! Als je over een poooos weer terug bent dan spreken we snel wat af!

Liefs christa (van de hobbel enk)

• 20 Maart 2007 - 19:35

Nelly En Jackie:

Hey Hannah
    Fijn om wat van je te horen en zien dat je naar je zin hebt!! we leven met je mee. liefs...

• 20 Maart 2007 - 23:14

JW En JAC:

Hey Hannah,
    Wat een geweldige verhalen! Veel plezier nog de rest van je trip!!!!!!!!!!!!!!

gr jw en Jac

• 21 Maart 2007 - 07:59

Zwanita:

Ha Hannah,

Leuk hoor, wat een heerlijk ongewone dingen je meemaakt! De foto's die ik via je ma zag waren ook gaaf. Ik heb die met het jongetje-plus-gele-ballon uitvergroot uitgeprint. Die hangt nu in onze 14 klaslokalen en de kids némen veel geld mee! Bedenk maar een goede bestemming!
    Bye, liefs, Anita

• 21 Maart 2007 - 09:27

3e Mirjam:

Hoi Hansje,

Leuk om weer wat van je te lezen!!! Het lijkt er bijna op dat je daar wel zou willen blijven>??? Ik zie het zo voor me! Kom maar wel weer terug in dit kleine kikkerlandje...!
    x mir

• 21 Maart 2007 - 18:05

Ineke:

hoi hannah,
    leuk weer een verhaal van je te lezen. Het lijkt me een fantastische ervaring. niet te geloven dat je alweer je laatste vijf weken ingaat. Ik heb erg genoten van je belevenissen. Succes verder en ik kijk uit naar het volgende bericht
    groetjes ineke

• 22 Maart 2007 - 06:55

Marlies(RubenenMaud):

Hoi hoi, zo wat vliegt de tijd toch. straks vlieg je alweer terug. Maar je mag nog even daar zijn(hoe graag we je ook hier hebben. En hoe hoe is dat om ouderwets te zijn??? Al gekke aanzoeken gehad?

Kom maar heelhuids terug en dan wensen we je een super tijd nog toe.

kus kus

• 22 Maart 2007 - 08:02

Wiebe:

ha Hannah,

Is het waar wat ze zeggen over kippen waar de kop van afgehakt wordt........? Heeft ie nog een klein sprintje getrokken? succes daar!

• 22 Maart 2007 - 19:22

Evelien:

heej hannah
    ik heb eindelijk je website gevonden (wist ik veel dat hannah met een -h op het eind was.. :()
    fijn om te horen dat het goed met je gaat!! heel veel succes!!
    ga ik nu ff de andere avonturen lezen.. ;)

groetjes evelien

• 23 Maart 2007 - 19:33

Braziliaanse Zeeuw:

heej lieve Han! leuk om weer wat van jullie te horen (ook op mn site).ik zie je al staan bij die kipslachterij..je zult vast geen ´fantaasties´geroepen hebben;-) De tijd gaat veel te snel he, vind je ook niet? we zijn al over de helft! geniet nog ff van een hele andere wereld in Afrika! Trouwens..je doel al behaald wat we toen in ons groepje besproken hadden? ik wel!:-)Suc6!
    veel liefs Marlies

• 01 April 2007 - 19:04

Martha:

Hallo lieve Hannah, ik ben van alles over je aan het lezen! Je schrijft trouwens echt heel boeiend, ik zie je zp al vertellend voor me. Even alvast op dit bericht mijn reactie! Wat vreselijk dat je als onze trouwste vega zulke kippenslachtgruwelen mee moet maken; ik rolde hier bijna van mn stoel van de schrik en van het lachen. Dag, tot zo weer bij een ander berichtje